Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.05.2015 07:08 - Ритуалните убийства в документи
Автор: kakvonovo Категория: Политика   
Прочетен: 1027 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 04.05.2015 07:10


  Инквизицията изпраща евреи на кладата за ритуално убийство на християнско дете    

 

На 16 ноември 1491 г. Светата инквизиция осъжда на изгаряне върху клада убийците на Светото дете от Ла Гуардия. С времето това название се е превърнало в евфемизъм, условно обозначаващ най-известния от историята предполагаем случай на ритуално убийство на дете, извършено в края на 1480 г. в малкото селце Ла Гуардия в околностите на Толедо, Испания. Обвинен е мнимо покръстен евреин-маран, който тайно продължава след формалното приемане на християнството да изповядва старата си вяра юдаизма, пише блиц.

Случаят

Движейки се една вечер в покрайнините на селцето, един 60-годишен покръстен евреин на име Бенито Гарсия е привлечен от детски въздишки и охкания. След като спира и се ослушва, Гарция се сеща, че денят е четвъртък срещу петък на страстната седмица - денят на разпятието. Той намира умиращо християнско дете, цялото в кръв.

Това е денят, както се твърди от векове, в който евреите-фанатици изпълняват специалната процедура на мъст към християните, гаврейки се с разпятието Христово в лицето на някое отвлечено 4-5 годишно християнско момче, което изтезават и убиват мъченически на кръст с трънен венец на главата.

Следствието и присъдите

Историята на инквизицията познава редица процеси, основани на жестокия таен обред на отмъщение на евреите към Христа и християнството. Всички тези процеси са завършвали с изгаряне на кладата на виновните и техните съучастници, както и с по-малки или по-големи репресии срещу евреите изобщо.

Първият Велик инквизитор на Испанската Света Инквизиция - Томас де Торквемада взема за повод Светото дете от Ла Гуардия в стремежа си да свърши веднъж за винаги с евреите в бъдеща обединена Испания. За целта той се нуждае от подходящ доказан повод и точно тогава му донасят за случая в Ла Гуардия.

Направен е оглед на местопрестъплението, разпитани са и свидетели. Преките извършители на деянието - баща и син Франко са арестувани и признават всичко, което се иска от тях. Следствието по случая трае близо 2 години и свършва на 16 ноември 1491 г. с осъждането и изгарянето на клада на 5 души извършители и съучастници.

Само един от осъдените се съгласява да приеме християнството. На него, както и на други двама евреи, е оказана привилегията да бъдат удушени, преди да бъдат изгорени. Останалите двама умират мъченически като юдеи, изпечени живи на лек огън.

Момчето, жертва на злодеянието, е обявено от испанската църква за светец и мъченик. През 1569 г. на местопроизшествието в Ла Гуардия на детето е издигнат паметник.

Последствия

Относно тези страховити обвинения в престъпления, процеси и наказания, провеждани във век на тотална верска нетърпимост и мъчения на Инквизицията, религиозният фанатизъм помрачава разсъдъка и делата на човечеството.

След завършване на делото "Ла Гуардия" сред населението настава голямо брожение и пред обстойния и аргументиран доклад на Торквемада монарсите Фердинанд Арагонски и Изабела Кастилска подписват на 31 март 1492 г. Алхамбрайския декрет за изгонването на всички евреи от Испания. В този декрет-обръщение към поданиците се казва:

„Вие знаете или трябва да знаете, че научихме, че поради многобройните си връзки с евреите някои лоши християни от нашето кралство продължават да поеврейчват или да извращават нашата свята католическа вяра. Ние бяхме наредили ... през 1480 година евреите да живеят във всички градове изолирани ... с надежда това отделяне да тури край на злото. Освен това Ние наредихме да се установи в нашето кралство и господарство инквизицията, което и стана преди 12 години и доведе до осъждането на много виновни лица. Обаче голямото зло причинявано на християните продължи, довеждайки и до участието на евреите в похвати, които показаха, че те следват с всички средства подривното дело, за да отвърнат верующите от нашата свята католическа вяра... Затова Ние, със съгласие и по съвест на всички прелати, благородници и рицари от нашето кралство и на другите хора на науката и съвестта, след зряло обмисляне на въпроса, решихме да заповядаме на всички евреи, мъже и жени, да напуснат нашето кралство и да не се върнат никога. С изключение на онези, които ще приемат да се покръстят, всички трябва до 1 юли 1492 година да заминат и под страх от наказание със смърт и конфискация на имуществата, да не се завърнат...”


В последните дни на месец юни 1492 г. около 160 000 испански евреи, мъже, жени и деца, се отправят към пристанищата на Кадис и Санта Мария. Едни от тях заминават за Северна Африка, други за Португалия, а огромното мнозинство потегля към Османската империя и Балканите, където Баязид II ги приема безрезервно.

Но случаят има и друго измерение - майките започват да се плашат за невръстните си момчета през страстната седмица, защото "евреите ги крадели, убивали и пиели кръвта им".

Въпреки съмненията спрямо справедливостта на обвинението, процеса и присъдите в случая, недоверието и подозрителността към евреите продължава с неотслабваща сила. Еврейското съжителство с християните и преди, и след този случай продължава с нестихващ антагонизъм, който в крайна сметка води през 20 век до холокоста.

През 1968 г. испанското правителство на генерал Франко обявява за недействителен Алхамбрайският декрет, а на 1 април 1992 г. испанският крал Хуан Карлос I го сочи за правен акт без правна сила. На този 1 април, т.е. точно половин хилядолетие след едикта и откриването на Америка, кралят посещава мадридската синагога, искайки прошка за решението, взето от знаменитите му предшественици. През 1992 г. испанският Конгрес на депутатите (долната камера на парламента) приема изричен закон регулиращ отношенията между испанската държава и еврейските общности от Испания.

 


Тагове:   евреи,


Гласувай:
0
0Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kakvonovo
Категория: Политика
Прочетен: 247629
Постинги: 204
Коментари: 92
Гласове: 400
Календар
«  Май, 2018  
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031